SelvmordsforebyggingTips og råd til pårørende og fagfolk
I Norge har vi innført en såkalt nullvisjon for selvmord. I overkant av 600 personer begår selvmord hvert år i Norge. To av tre er menn. Å forebygge selvmord er en viktig del av FNs arbeid for en bærekraftig verden. FNs bærekraftsmål nummer 3: «God helse og livskvalitet».
Du kan lese mer om dette her
Å være pårørende til noen som sliter med selvmordstanker kan være utfordrende og følelsesmessig belastende. Det er viktig å være imøtekommende, lytte til hva pårørende sier og ta deres informasjon på alvor.
Pårørendealliansen har i samarbeid med Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF) utarbeidet informasjon og materiell som kan hjelpe pårørende i en krevende situasjon. I dette arbeidet har vi også utarbeidet informasjon og råd til helsepersonell og andre fagfolk som møter pårørende som er bekymret for selvmordstanker i nære relasjoner.
Råd til pårørendeSelvmordsforebygging pårørende
I denne brosjyren finner du som pårørende råd og veiledning om hva du bør gjøre dersom du er bekymret for at den du er pårørende til har selvmordstanker.
Råd til fagfolk i møte med pårørendeSelvmordsforebygging fagfolk
I denne brosjyren finner du som helsepersonell eller fagfolk råd og veiledning om hva du bør gjøre dersom du kommer i kontakt med pårørende som er bekymret for at noen i nær relasjon har selvmordstanker.
Hvorfor og hvordan involvere pårørende
Informasjonsfilm om selvmordsforebygging
Hvordan skal pårørende følges opp?
Råd til unge pårørendeEr du ung pårørende som frykter at noen skal ta selvmord?
Unge pårørende i alderen 16-30 er en gruppe det har vært lite fokus på i Norge sammenlignet med Europa. Denne gruppen faller ofte litt mellom to stoler, de er ikke helt barn og de er heller ikke fullt etablerte voksne. De står ovenfor egne utfordringer og problemer som behøver egne løsninger.
Derfor har vi laget en egen side for deg som er ung pårørende eller deg som kommer i kontakt med unge pårørende.